Kurzy ATAC

Ryža biela guľatozrnná

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Ryža biela guľatozrnná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

373 kcal

Energia kJ

1560 kJ

Bielkoviny

6.7 g

Sacharidy

80.4 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

2.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6.7 g) Sacharidy (80.4 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (2.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.5 %) Sacharidy (90.2 %) Tuky (1 %) Vláknina (1.3 %)

Ryža (Oryza sativa) je bezlepková obilnina, ktorá je najviac pestovanou obilninou na celom svete. Botanicky je známych viac ako 20 druhov, najviac pestované sú ryža siata a ryža africká. Kultúrnych foriem sa na svete vyskytuje ale niekoľko tisíc. Najväčšími svetovými producentmi sú Čína, India, Indonézia, Vietnam a Thajsko. Ryža biela guľatozrnná je brúsená a leštená. Vďaka týmto technologickým úpravám sa znižuje obsah dôležitých živín - vlákniny, vitamínov, minerálnych látok, fytochemických zlúčenín. Býva často tiež označovaná ako "mliečna ryža".

Ryža biela guľatozrnná a zdravie

Ryža je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Zrná majú vysokú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ryža biela guľatozrnná v kuchyni

Ryža je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha. Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- vločky,
- kaša,
- pivo, víno a iné alkoholické nápoje,
- cestoviny,
- pečivo.
Ryžu je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.