Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná
Energia kcal
374 kcal
Energia kJ
1564 kJ
Bielkoviny
7 g
Sacharidy
80 g
Tuky
0.7 g
Vláknina
1.9 g
Ryža (Oryza sativa) je bezlepková obilnina, ktorá je najviac pestovanou obilninou na celom svete. Botanicky je známych viac ako 20 druhov, najviac pestované sú ryža siata a ryža africká. Kultúrnych foriem sa na svete vyskytuje ale niekoľko tisíc. Najväčšími svetovými producentmi sú Čína, India, Indonézia, Vietnam a Thajsko. Ryža biela je brúsená a leštená. Vďaka týmto technologickým úpravám sa znižuje obsah dôležitých živín - vlákniny, vitamínov, minerálnych látok, fytochemických zlúčenín.
Ryža je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Zrná majú vysokú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Ryža je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha.
Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- vločky,
- kaša,
- pivo, víno a iné alkoholické nápoje,
- cestoviny,
- pečivo.
Ryžu je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>