Kurzy ATAC

Ryža biela

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Ryža biela

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

374 kcal

Energia kJ

1564 kJ

Bielkoviny

7 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

1.9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (1.9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.8 %) Sacharidy (89.5 %) Tuky (1.7 %) Vláknina (1 %)

Ryža (Oryza sativa) je bezlepková obilnina, ktorá je najviac pestovanou obilninou na celom svete. Botanicky je známych viac ako 20 druhov, najviac pestované sú ryža siata a ryža africká. Kultúrnych foriem sa na svete vyskytuje ale niekoľko tisíc. Najväčšími svetovými producentmi sú Čína, India, Indonézia, Vietnam a Thajsko. Ryža biela je brúsená a leštená. Vďaka týmto technologickým úpravám sa znižuje obsah dôležitých živín - vlákniny, vitamínov, minerálnych látok, fytochemických zlúčenín.

Ryža biela a zdravie

Ryža je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Zrná majú vysokú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ryža biela v kuchyni

Ryža je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha.
Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- vločky,
- kaša,
- pivo, víno a iné alkoholické nápoje,
- cestoviny,
- pečivo.
Ryžu je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.