Kurzy ATAC

Ryža basmati natural

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Ryža basmati natural

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

391 kcal

Energia kJ

1636 kJ

Bielkoviny

7.9 g

Sacharidy

77.2 g

Tuky

2.9 g

Vláknina

4.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7.9 g) Sacharidy (77.2 g) Tuky (2.9 g) Vláknina (4.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.4 %) Sacharidy (82.6 %) Tuky (6.7 %) Vláknina (2.3 %)

Ryža (Oryza sativa) basmati je druhom dlhozrnnej ryže, ktorá sa najviac pestuje v Indii a Pakistane. Basmati sa po zbere skladuje v suchu a tme, väčšinou na jeden až dva roky. V priebehu skladovania vysychá, dochádza tak k zmene jej chuti. Ryža basmati natural je nebrúsená a neleštená ryža. Vďaka absencii týchto technologických úprav sú zachované všetky dôležité živiny - vláknina, vitamíny, minerálne látky, fytochemické zlúčeniny.

Ryža basmati natural a zdravie

Ryža je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom horčíka, ktorý má zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ryža basmati natural v kuchyni

Tento druh ryže má špecificky jemnú orieškovú vôňu. Zrná sa používajú ako príloha. Ryžu je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.