Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná
Energia kcal
391 kcal
Energia kJ
1636 kJ
Bielkoviny
7.9 g
Sacharidy
77.2 g
Tuky
2.9 g
Vláknina
4.5 g
Ryža (Oryza sativa) basmati je druhom dlhozrnnej ryže, ktorá sa najviac pestuje v Indii a Pakistane. Basmati sa po zbere skladuje v suchu a tme, väčšinou na jeden až dva roky. V priebehu skladovania vysychá, dochádza tak k zmene jej chuti. Ryža basmati natural je nebrúsená a neleštená ryža. Vďaka absencii týchto technologických úprav sú zachované všetky dôležité živiny - vláknina, vitamíny, minerálne látky, fytochemické zlúčeniny.
Ryža je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom horčíka, ktorý má zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú strednú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Tento druh ryže má špecificky jemnú orieškovú vôňu. Zrná sa používajú ako príloha. Ryžu je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>