Kurzy ATAC

Ryža basmati lúpaná

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Ryža basmati lúpaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

381 kcal

Energia kJ

1591 kJ

Bielkoviny

8.4 g

Sacharidy

79 g

Tuky

1.2 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (8.4 g) Sacharidy (79 g) Tuky (1.2 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.2 %) Sacharidy (86.9 %) Tuky (2.8 %) Vláknina (1.1 %)

Ryža (Oryza sativa) basmati je druhom dlhozrnnej ryže, ktorá sa najviac pestuje v Indii a Pakistane. Basmati sa po zbere skladuje v suchu a tme, väčšinou na jeden až dva roky. V priebehu skladovania vysychá, dochádza tak k zmene jej chuti. Ryža basmati lúpaná je brúsená ryža, obsahuje teda menší podiel vlákniny a mikroživín ako forma natural.

Ryža basmati lúpaná a zdravie

Ryža je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Je významným zdrojom horčíka, ktorý má zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú vysokú hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ryža basmati lúpaná v kuchyni

Zrná sa používajú ako príloha, z dôvodu nízkeho podielu vlákniny sú veľmi rýchlo stráviteľné. Ryžu je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.