Kurzy ATAC

Rukola kvasená

Kategória: Zelenina / Kvasená

Rukola kvasená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

38 kcal

Energia kJ

159 kJ

Bielkoviny

2.7 g

Sacharidy

3.3 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

3.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2.7 g) Sacharidy (3.3 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (3.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (29.7 %) Sacharidy (36.3 %) Tuky (16.6 %) Vláknina (17.4 %)

Rukola je označenie pre listy rokety siatej (Eruca sativa). Táto bylina pochádza pôvodne zo Stredozemia. Proces kvasenia zeleniny prebieha v uzavretých nádobách bez prístupu vzduchu, väčšinou trvá niekoľko dní až týždňov. Zeleninu je potrebné nastrúhať či nakrájať, presoliť, v prípade potreby pridať vybrané korenie (najčastejšie sa používa rasca a cesnak) a nechať zrieť.

Kvasená rukola a zdravie

Baktérie spôsobujúce proces kvasenia enzymaticky štiepia vlákninu, zelenina je tak ľahšie stráviteľná. Súčasne sa zvyšuje obsah niektorých látok (vitamínov). Kvasená zelenina obsahuje vyšší podiel soli, jej dlhodobý prebytok môže negatívne ovplyvniť zdravie (vysoký krvný tlak, zaťaženie lymfatického systému, nepomer medzi sodíkom a draslíkom). Konzumácia fermentovaných potravín podporuje aktivitu črevnej mikroflóry, má tak zásadný vplyv na kvalitu všetkých metabolických pochodov, je preto výhodné ich konzumovať pravidelne. Príliš vysoké množstvo kvasenej zeleniny môže spôsobiť problémy s nadúvaním a plynatosťou, vypláca sa ju tak zaraďovať do jedálnička v menších porciách.

Kvasená rukola v kuchyni

Kvasenú rukolu je možné konzumovať čerstvú aj tepelne upravenú. Tepelná úprava síce zničí niektoré biologicky aktívne látky, na stranu druhú sa ale potravina stane ľahšie stráviteľnou. Kvasená zelenina je bežnou súčasťou:
- zeleninových obloh,
- zeleninových šalátov,
- dusených zmesí,
- polievok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.