Kurzy ATAC

Rukola čerstvá

Kategória: Zelenina / Listová

Rukola čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

38 kcal

Energia kJ

159 kJ

Bielkoviny

2.7 g

Sacharidy

3.3 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

3.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2.7 g) Sacharidy (3.3 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (3.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (29.7 %) Sacharidy (36.3 %) Tuky (16.6 %) Vláknina (17.4 %)

Rukola je označenie pre listy rokety siatej (Eruca sativa). Táto bylina pochádza pôvodne zo Stredozemia.

Rukola a zdravie

Listy rokety siatej sú bohatým zdrojom draslíka a vápnika. odporúčajú sa tak pre ovplyvnenie funkcie srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Je významným zdrojom vitamínu C a zložiek, ktoré stimulujú tráviace pochody. Má mierne močopudné účinky.

Rukola v kuchyni

Rukola sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom ako ostatné druhy listovej zeleniny. Konzumuje sa predovšetkým surová. Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
-
občas aj dusených zmesí.
Listy je možné aj lisovať do štiav.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.