Kurzy ATAC

Rožok viaczrnný

Kategória: Obilniny lepkové / Pečivo

Rožok viaczrnný

Nutričné hodnoty (60 g):

Energia kcal

232 kcal

Energia kJ

969 kJ

Bielkoviny

7 g

Sacharidy

40 g

Tuky

3 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7 g) Sacharidy (40 g) Tuky (3 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12.6 %) Sacharidy (72.2 %) Tuky (11.7 %) Vláknina (3.5 %)

Viaczrnný rožok biely je pekárenský výrobok. Na jeho výrobu je potrebná múka (najčastejšie pšeničná v kombinácii so ražnou, prípadne šrotom a otruby) kvasnice (vo výnimočných prípadoch aj kvások), voda, soľ a rôzne druhy semienok (ľanové, sezamové, slnečnicové...). Pre komerčne vyrábané biele druhy pečiva je typické použitie pomerne širokého spektra rôznych aditív, ktorých účelom je predĺženie trvanlivosti produktu a zvýraznenie chuti či farby. Kvalita pečiva sa tak odvíja od spôsobu jeho výroby a kvality použitých surovín.

Viaczrnný rožok biely a zdravie

Viaczrnný rožok je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Viaczrnný rožok obsahuje vyšší podiel vlákniny, než biele druhy pečiva. Má preto aj nižšiu hodnotu glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Je citlivý na skladovanie, býva rizikovým zdrojom plesní. Obsah soli pri pečive býva silne premenlivý, nikdy nie je možné ho presne spočítať. Ide o komplikáciu predovšetkým v situáciách:
- redukcie hmotnosti,
- srdcovo-cievnych chorôb,
- porúch funkcie obličiek.

Viaczrnný rožok biely v kuchyni

Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.