Kurzy ATAC

Rožok makový

Kategória: Obilniny lepkové / Pečivo

Rožok makový

Nutričné hodnoty (40 g):

Energia kcal

139 kcal

Energia kJ

580 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

26 g

Tuky

1 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (26 g) Tuky (1 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12.1 %) Sacharidy (78.5 %) Tuky (6.5 %) Vláknina (2.9 %)

Makový rožok biely je pekárenský výrobok z pšeničnej múky. Pre jeho výrobu je potrebná múka, kvasnice (vo výnimočných prípadoch aj kvások), voda, soľ a semienka maku. Pre komerčne vyrábané biele druhy pečiva je typické použitie pomerne širokého spektra rôznych aditív, ktorých účelom je predĺženie trvanlivosti produktu a zvýraznenie chuti či farby. Kvalita pečiva sa tak odvíja od spôsobu jeho výroby a kvality použitých surovín.

Makový rožok a zdravie

Makový rožok je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Makový rožok biely je zbavený prevažnej väčšiny vlákniny. Je preto pomerne dobre stráviteľný, má ale vyššiu hodnotu glykemického indexu, než jeho celozrnná forma. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Je citlivý na skladovanie, býva rizikovým zdrojom plesní. Obsah maku zvyšuje podiel vápnika v pečive. Množstvo soli pri pečive býva silne premenlivý, nikdy nie je možné ho presne spočítať. Ide o komplikáciu predovšetkým v situáciách:
- redukcie hmotnosti,
- srdcovo-cievnych chorôb,
- porúch funkcie obličiek.

Makový rožok v kuchyni

Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.