Kurzy ATAC

Rožok amarantový

Kategória: Obilniny bezlepkové / Pečivo

Rožok amarantový

Nutričné hodnoty (40 g):

Energia kcal

148 kcal

Energia kJ

619 kJ

Bielkoviny

4.5 g

Sacharidy

28 g

Tuky

1 g

Vláknina

1.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4.5 g) Sacharidy (28 g) Tuky (1 g) Vláknina (1.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12.7 %) Sacharidy (79.2 %) Tuky (6.1 %) Vláknina (2 %)

Amarantový rožok je pekárenský výrobok z amarantovej múky. Pre jeho výrobu je potrebná múka, kvasnice (vo výnimočných prípadoch aj kvások), voda a soľ. V niektorých prípadoch sa používa olej, rôzne druhy korenia či vločky a semienka, občas aj menší podiel múky z iných druhov obilnín. Pre komerčne vyrábané rožky je typické použitie pomerne širokého spektra rôznych aditív, ktorých účelom je predĺženie trvanlivosti produktu a zvýraznenie chuti či farby. Kvalita pečiva sa tak odvíja od spôsobu jeho výroby a kvality použitých surovín.

Amarantový rožok a zdravie

Amarantový rožok je bezlepkový, je tak vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Amarantový rožok je zbavený prevažnej väčšiny vlákniny. Je preto pomerne dobre stráviteľný, má ale vyššie hodnoty glykemického indexu ako jeho celozrnná forma. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.
Je citlivý na skladovanie, býva rizikovým zdrojom plesní. Obsah soli pri pečive býva silne premenlivý, nikdy nie je možné ho presne spočítať. Ide o komplikáciu predovšetkým v situáciách:
- redukcie hmotnosti,
- srdcovo-cievnych chorôb,
- porúch funkcie obličiek.

Amarantový rožok v kuchyni

Bežne sa používa v kombinácii:
- s rôznymi druhmi nátierok,
- s maslom,
- so syrmi,
- s údeninami.
Pečivo sa najčastejšie používa ako príloha.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.