Kurzy ATAC

Rozmarín sušený

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Rozmarín sušený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

423 kcal

Energia kJ

1769 kJ

Bielkoviny

10 g

Sacharidy

60 g

Tuky

10 g

Vláknina

20 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10 g) Sacharidy (60 g) Tuky (10 g) Vláknina (20 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.9 %) Sacharidy (59.3 %) Tuky (21.3 %) Vláknina (9.5 %)

Rozmarín (Rozmarín lekársky) je rastlina pôvodom zo Stredomoria, dodnes je neoddeliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. Je pre neho typická gáfrová vôňa.

Rozmarín a zdravie

Má antiseptické účinky. Pomáha pri poruchách trávenia, kŕčoch a kolikách alebo pri zlej funkcii žlčníka. V menšom množstve pomáha vylučovať žalúdočné šťavy, žlč a moč. Povzbudzuje chuť do jedla a pôsobí proti stresu. Zvyšuje krvný tlak.

Rozmarín v kuchyni

Najlepšie je použiť čerstvé lístky alebo aj celé vetvičky rozmarínu. Vďaka svojej chuti a vôni sa hodí použiť pri úprave:
- bravčového,
- baranie,
- divočiny,
- údenín,
- rýb a iných morských plodov.
Nakladá sa do olejov a octov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.