Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie
Energia kcal
275 kcal
Energia kJ
1148 kJ
Bielkoviny
6 g
Sacharidy
40 g
Tuky
6 g
Vláknina
14 g
Rozmarín (Rozmarín lekársky) je rastlina pôvodom zo Stredomoria, dodnes je neoddeliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. Je pre neho typická gáfrová vôňa.
Má antiseptické účinky. Pomáha pri poruchách trávenia, kŕčoch a kolikách alebo pri zlej funkcii žlčníka. V menšom množstve pomáha vylučovať žalúdočné šťavy, žlč a moč. Povzbudzuje chuť do jedla a pôsobí proti stresu. Zvyšuje krvný tlak.
Najlepšie je použiť čerstvé lístky alebo aj celé vetvičky rozmarínu. Vďaka svojej chuti a vôni sa hodí použiť pri úprave:
- bravčového,
- baraniny,
- divočiny,
- údenín,
- rýb a iných morských plodov.
Nakladá sa do olejov a octov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>