Kurzy ATAC

Ríbezle čierne čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Ríbezle čierne čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

51 kcal

Energia kJ

212 kJ

Bielkoviny

1.1 g

Sacharidy

8 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

5.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.1 g) Sacharidy (8 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (5.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (9.1 %) Sacharidy (66 %) Tuky (3.6 %) Vláknina (21.3 %)

Čierne ríbezle (Ribes nigrum) je ovocný ker produkujúci relatívne malé plody o veľkosti približne 0,5 cm, ktoré rastú na stopke v trsoch. Farba ovocia je čierna, bobule majú charakteristicky sladkokyslú chuť. Pôvodne pochádza zo severnej Európy a Ázie.

Ríbezle čierne a zdravie

Čierne ríbezle sú bohatým zdrojom draslíka a spektra antioxidantov, majú pozitívny vplyv na činnosť srdca a ciev. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Ríbezle čierne v kuchyni

Čierne ríbezle sa bežne konzumujú surové aj v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Čierne ríbezle je možné aj sušiť a lisovať do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.