Kurzy ATAC

Ríbezle červené zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Ríbezle červené zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

149 kcal

Energia kJ

622 kJ

Bielkoviny

1 g

Sacharidy

32 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

4.4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1 g) Sacharidy (32 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (4.4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.8 %) Sacharidy (90 %) Tuky (1.2 %) Vláknina (5.9 %)

Červené ríbezle (Ribes rubrum) je ovocný ker produkujúci relatívne malé plody o veľkosti približne 0,5 cm, ktoré rastú na stopke v trsoch. Farba ovocia je červená, bobule majú charakteristicky sladkokyslú chuť. Pôvodne pochádza zo severnej Európy a Ázie.

Ríbezle červené zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové červené ríbezle sú bohatým zdrojom draslíka a vitamínu C, ich podiel v zaváraninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy, platí to aj pre enzým bromelín (pomáha štiepiť bielkoviny), na ktorý je surový ananás pomerne bohatý.

Ríbezle červené zavarené v kuchyni

Zavarené červené ríbezle sa bežne konzumujú:
- samotný,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.