Energia kcal
140 kcal
Energia kJ
584 kJ
Bielkoviny
0.8 g
Sacharidy
28 g
Tuky
1 g
Vláknina
5 g
Biele ríbezle (Ribes rubrum) je ovocný ker produkujúci relatívne malé plody o veľkosti približne 0,5 cm, ktoré rastú na stopke v trsoch. Farba ovocia je bielo žltkastá, bobule majú charakteristicky sladkokyslú chuť. Pôvodne pochádza zo severnej Európy a Ázie.
Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové biele ríbezle sú bohatým zdrojom draslíka a vitamínu C, ich podiel v zaváraninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.
Zavarené biele ríbezle sa bežne konzumujú:
- samotný,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>