Kurzy ATAC

Ríbezle biele zavarené

Kategória: Ovocie / Zavarené

Ríbezle biele zavarené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

140 kcal

Energia kJ

584 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

28 g

Tuky

1 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (28 g) Tuky (1 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.4 %) Sacharidy (84 %) Tuky (6.5 %) Vláknina (7.2 %)

Biele ríbezle (Ribes rubrum) je ovocný ker produkujúci relatívne malé plody o veľkosti približne 0,5 cm, ktoré rastú na stopke v trsoch. Farba ovocia je bielo žltkastá, bobule majú charakteristicky sladkokyslú chuť. Pôvodne pochádza zo severnej Európy a Ázie.

Ríbezle biele zavarené a zdravie

Pri zaváraní ovocia sa bežne používa cukor. Je síce možné ovocie zavárať aj bez jeho pridania, v prevažnej väčšine prípadov sa tak ale nedeje. Energetická hodnota zavareniny je tak omnoho väčšia, než je tomu u surového ovocia, to isté platí aj o glykemickom indexe. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Surové biele ríbezle sú bohatým zdrojom draslíka a vitamínu C, ich podiel v zaváraninách sa ale znižuje. Tepelná úprava tiež likviduje aktívne enzýmy.

Ríbezle biele zavarené v kuchyni

Zavarené biele ríbezle sa bežne konzumujú:
- samotný,
- ako súčasť kompótových zmesí a ovocných šalátov,
- spoločne s dezertmi,
- ako súčasť kaší.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.