Energia kcal
347 kcal
Energia kJ
1451 kJ
Bielkoviny
40 g
Sacharidy
28 g
Tuky
1.6 g
Vláknina
24 g
Nori je japonské označenie pre niekoľko druhov morských zelených rias rodu Porphyra či produktov z nich. Najväčšími svetovými producentmi sú Čína, Japonsko a Kórea.
Nori sa svojím zložením výrazne odlišujú od nutričného priemeru väčšiny ostatných morských rias. Sú cenené predovšetkým ako zaujímavý zdroj vitamínu B12 a omega-3 tukov. Zaujímavé je, že na jednotku hmotnosti obsahujú dvojnásobné množstvo bielkovín ako mäso. Na rozdiel od ostatných morských rias neobsahujú také vysoké množstvo jódu.
Plátky nori sa v kuchyni používajú predovšetkým:
- na výrobu sushi,
- na prípravu ryžových gulí (onigiri),
- na ochutenie rezancov a polievok,
- na ochutenie rôznych ázijských pást.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>