Kurzy ATAC

Riasy Nori sushi

Kategória: Zelenina / Sušená

Riasy Nori sushi

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

347 kcal

Energia kJ

1451 kJ

Bielkoviny

40 g

Sacharidy

28 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

24 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (40 g) Sacharidy (28 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (24 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (48.2 %) Sacharidy (33.8 %) Tuky (4.2 %) Vláknina (13.8 %)

Nori je japonské označenie pre niekoľko druhov morských zelených rias rodu Porphyra či produktov z nich. Najväčšími svetovými producentmi sú Čína, Japonsko a Kórea.

Nori sushi a zdravie

Nori sa svojím zložením výrazne odlišujú od nutričného priemeru väčšiny ostatných morských rias. Sú cenené predovšetkým ako zaujímavý zdroj vitamínu B12 a omega-3 tukov. Zaujímavé je, že na jednotku hmotnosti obsahujú dvojnásobné množstvo bielkovín ako mäso. Na rozdiel od ostatných morských rias neobsahujú také vysoké množstvo jódu.

Nori sushi v kuchyni

Plátky nori sa v kuchyni používajú predovšetkým:
- na výrobu sushi,
- na prípravu ryžových gulí (onigiri),
- na ochutenie rezancov a polievok,
- na ochutenie rôznych ázijských pást.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.