Energia kcal
347 kcal
Energia kJ
1452 kJ
Bielkoviny
40 g
Sacharidy
30 g
Tuky
1.6 g
Vláknina
20 g
Nori je japonské označenie pre niekoľko druhov morských zelených rias rodu Porphyra či produktov z nich. Najväčšími svetovými producentmi sú Čína, Japonsko a Kórea.
Nori sa svojím zložením výrazne odlišujú od nutričného priemeru väčšiny ostatných morských rias. Sú cenené predovšetkým ako zaujímavý zdroj vitamínu B12 a omega-3 tukov. Zaujímavé je, že na jednotku hmotnosti obsahujú dvojnásobné množstvo bielkovín ako mäso. Na rozdiel od ostatných morských rias neobsahujú také vysoké množstvo jódu.
Drvené nori sa v kuchyni používajú na rovnaké účely ako ostatné morské riasy, najčastejšie do slanej kuchyne:
- ako doplnok či náhrada zeleniny (prílohy),
- na ochutenie polievok,
- ako súčasť koreniacich zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>