Kurzy ATAC

Riasy Nori sušené drvené

Kategória: Zelenina / Sušená

Riasy Nori sušené drvené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

347 kcal

Energia kJ

1452 kJ

Bielkoviny

40 g

Sacharidy

30 g

Tuky

1.6 g

Vláknina

20 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (40 g) Sacharidy (30 g) Tuky (1.6 g) Vláknina (20 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (48.2 %) Sacharidy (36.1 %) Tuky (4.1 %) Vláknina (11.5 %)

Nori je japonské označenie pre niekoľko druhov morských zelených rias rodu Porphyra či produktov z nich. Najväčšími svetovými producentmi sú Čína, Japonsko a Kórea.

Nori sušené a zdravie

Nori sa svojím zložením výrazne odlišujú od nutričného priemeru väčšiny ostatných morských rias. Sú cenené predovšetkým ako zaujímavý zdroj vitamínu B12 a omega-3 tukov. Zaujímavé je, že na jednotku hmotnosti obsahujú dvojnásobné množstvo bielkovín ako mäso. Na rozdiel od ostatných morských rias neobsahujú také vysoké množstvo jódu.

Nori sušené v kuchyni

Drvené nori sa v kuchyni používajú na rovnaké účely ako ostatné morské riasy, najčastejšie do slanej kuchyne:
- ako doplnok či náhrada zeleniny (prílohy),
- na ochutenie polievok,
- ako súčasť koreniacich zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.