Kurzy ATAC

Riasy Kombu sušené

Kategória: Zelenina / Sušená

Riasy Kombu sušené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

265 kcal

Energia kJ

1108 kJ

Bielkoviny

6.7 g

Sacharidy

43.3 g

Tuky

1 g

Vláknina

23.3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6.7 g) Sacharidy (43.3 g) Tuky (1 g) Vláknina (23.3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.6 %) Sacharidy (68.4 %) Tuky (3.4 %) Vláknina (17.6 %)

Kombu (Laminaria japonica) sú druhom hnedých morských rias (Saccharina japonica) najviac rozšírených v Pacifiku, sú radené do skupiny rias s označením "kelp".

Kombu sušené a zdravie

Kombu sú veľmi bohatým zdrojom draslíka. Rovnako ako ostatné morské riasy aj kombu obsahujú enormne vysokú koncentráciu jódu (uvádza sa, že sú najbohatším zdrojom vôbec). Vysoký obsah tohto prvku dáva potravine špecifické vlastnosti v podobe vplyvu na fungovanie štítnej žľazy. Pretože obsahujú skutočne vysoké množstvo jódu, odporúča sa pred ich použitím (tepelnou úpravou) riasy prepláchnuť pod tečúcou vodou, obsah jódu sa tak mierne zníži. Jednotlivci s poruchami funkcie štítnej žľazy by sa mali o vhodnosti konzumácie morských rias poradiť s ošetrujúcim lekárom. Kombu obsahujú kyselinu alginovú, ktorá podporuje detoxikačné účinky v organizme - riasa sa odporúča kombinovať so strukovinami (namáčanie, varenie) - zníži sa tak podiel antinutričných látok.

Kombu sušené v kuchyni

Riasy kombu obsahujú vysokú koncentráciu kyseliny glutamovej, ktorá často na sušených riasach vytvára biely povlak v podobe prášku. Kombu sa v kuchyni používajú na rovnaké účely ako ostatné morské riasy, najčastejšie do slanej kuchyne:
- ako doplnok či náhrada zeleniny (prílohy),
- na ochutenie polievok,
- ako súčasť prípravy obilných a predovšetkým strukovinových pokrmov.
Doba ich tepelnej prípravy sa pohybuje okolo 60 minút, je vhodné ich pred varením dlhšiu dobu namáčať (rádovo aj hodiny).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.