Kurzy ATAC

Riasy arame čerstvé

Kategória: Zelenina / Morská

Riasy arame čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

46 kcal

Energia kJ

192 kJ

Bielkoviny

1.5 g

Sacharidy

5 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

7 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.5 g) Sacharidy (5 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (7 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.7 %) Sacharidy (45.8 %) Tuky (9.9 %) Vláknina (30.7 %)

Arame sú druhom hnedých morských rias (Eisenia bicyclis) rastúcich v Pacifiku, najväčším producentom je Japonsko.

Arame a zdravie

Arame sú bohatým zdrojom draslíka a sodíka a jedným z najbohatších zdrojov jódu vôbec. Vysoký obsah tohto prvku dáva potravine špecifické vlastnosti v podobe vplyvu na fungovanie štítnej žľazy. Pretože obsahujú skutočne vysoké množstvo jódu, odporúča sa pred ich použitím (tepelnou úpravou) riasy prepláchnuť pod tečúcou vodou, obsah jódu sa tak mierne zníži. Jedinci s poruchami funkcie štítnej žľazy by sa mali o vhodnosti konzumácie morských rias poradiť s ošetrujúcim lekárom.

Arame v kuchyni

Arame sa v kuchyni používajú na rovnaké účely ako ostatné morské riasy, najčastejšie do slanej kuchyne:
- ako doplnok či náhrada zeleniny (prílohy),
- na ochutenie polievok,
- ako súčasť prípravy obilných a strukovinových pokrmov.
Doba ich prípravy sa pohybuje okolo 30 minút.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.