Kurzy ATAC

Reďkovka sušená

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Reďkovka sušená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

56 kcal

Energia kJ

235 kJ

Bielkoviny

3 g

Sacharidy

8 g

Tuky

0 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3 g) Sacharidy (8 g) Tuky (0 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (22.4 %) Sacharidy (59.7 %) Tuky (0 %) Vláknina (17.9 %)

Reďkovka je koreň reďkovky siatej (Raphanus sativus). Je typická guľovitým až valcovitým tvarom koreňa, farba je najčastejšie červená alebo biela. Pôvodne pochádza z Ázie.

Reďkovka sušená a zdravie

Reďkev obsahuje horčičné oleje, ktoré jej dávajú typickú štipľavú a ostrú chuť. Ich obsah v koreni sa výrazne líši, je závislý od podmienok pestovania. Tieto látky stimulujú tvorbu tráviacich enzýmov a zlepšujú tak kvalitu trávenia. Majú navyše antibakteriálne účinky. Podobne ako väčšina ostatných druhov zeleniny je aj reďkovka významným zdrojom draslíka, ktorý hrá kľúčovú úlohu pre správne fungovanie srdcovo-cievneho systému.

Reďkovka sušená v kuchyni

Koreň reďkovky sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom ako ostatné druhy koreňovej zeleniny a korenia ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- polievok,
- nátierok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.