Kurzy ATAC

Reďkovka semená naklíčené

Kategória: Orechy a semená / Semená naklíčené

Reďkovka semená naklíčené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

34 kcal

Energia kJ

142 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

1.6 g

Tuky

1.2 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (1.6 g) Tuky (1.2 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (24.7 %) Sacharidy (19.8 %) Tuky (31.9 %) Vláknina (23.6 %)

Jedná sa o semienka reďkovky siatej (Raphanus sativus) - koreňovej zeleniny s typickým guľovitým až valcovitým tvarom koreňa a červenou až bielou farbou. Pôvodne pochádza z Ázie.

Reďkovka naklíčená a zdravie

Naklíčené semienka reďkovky obsahujú väčšie množstvo vlákniny , ktorá podporuje harmonickú činnosť črevného traktu. Majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Reďkovka naklíčená v kuchyni

Príprava naklíčených semienok reďkovky je jednoduchá: Semená je vhodné nechať namočené niekoľko hodín (4-14). Následne sa prepláchnu studenou vodou a rozprestrú na nakličovaciu misku. Je potrebné ich počas naklíčenia priebežne preplachovať, najlepšie 2-3x denne. Doba klíčenia väčšinou trvá 6-10 dní. Naklíčené semená sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
-
karbonátok.
Je možné ich aj lisovať na získanie šťavy, ktorá je bohatá na bielkoviny, enzýmy a niektoré minerálne látky.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.