Kategória: Orechy a semená / Semená naklíčené
Energia kcal
34 kcal
Energia kJ
142 kJ
Bielkoviny
2 g
Sacharidy
1.6 g
Tuky
1.2 g
Vláknina
4 g
Jedná sa o semienka reďkovky siatej (Raphanus sativus) - koreňovej zeleniny s typickým guľovitým až valcovitým tvarom koreňa a červenou až bielou farbou. Pôvodne pochádza z Ázie.
Naklíčené semienka reďkovky obsahujú väčšie množstvo vlákniny , ktorá podporuje harmonickú činnosť črevného traktu. Majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Príprava naklíčených semienok reďkovky je jednoduchá: Semená je vhodné nechať namočené niekoľko hodín (4-14). Následne sa prepláchnu studenou vodou a rozprestrú na nakličovaciu misku. Je potrebné ich počas naklíčenia priebežne preplachovať, najlepšie 2-3x denne. Doba klíčenia väčšinou trvá 6-10 dní. Naklíčené semená sa používajú do:
- polievok,
- šalátov,
- kaší,
- nátierok,
- karbonátok.
Je možné ich aj lisovať na získanie šťavy, ktorá je bohatá na bielkoviny, enzýmy a niektoré minerálne látky.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>