Kurzy ATAC

Reďkovka kandizovaná

Kategória: Zelenina / Kandovaná

Reďkovka kandizovaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

297 kcal

Energia kJ

1239 kJ

Bielkoviny

0.6 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.6 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 %) Sacharidy (98.8 %) Tuky (0 %) Vláknina (0.3 %)

Reďkovka je koreň reďkovky siatej (Raphanus sativus). Je typická guľovitým až valcovitým tvarom koreňa, farba je najčastejšie červená alebo biela. Pôvodne pochádza z Ázie. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa zelenina varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizovaná reďkovka a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizovaná reďkovka v kuchyni

Kandizovaná zelenina sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ju konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.