Kurzy ATAC

Reďkovka čerstvá

Kategória: Zelenina / Koreňová

Reďkovka čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

20 kcal

Energia kJ

82 kJ

Bielkoviny

0.6 g

Sacharidy

3 g

Tuky

0 g

Vláknina

2.2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.6 g) Sacharidy (3 g) Tuky (0 g) Vláknina (2.2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12.9 %) Sacharidy (64.5 %) Tuky (0 %) Vláknina (22.6 %)

Reďkovka je koreň reďkovky siatej (Raphanus sativus). Je typická guľovitým až valcovitým tvarom koreňa, farba je najčastejšie červená alebo biela. Pôvodne pochádza z Ázie.

Reďkovka a zdravie

Reďkovka obsahuje horčičné oleje, ktoré jej dávajú typickú štipľavú a ostrú chuť. Ich obsah v koreni sa výrazne líši, je závislý od podmienok pestovania. Tieto látky stimulujú tvorbu tráviacich enzýmov a zlepšujú tak kvalitu trávenia. Majú navyše antibakteriálne účinky. Podobne ako väčšina ostatných druhov zeleniny je aj reďkovka významným zdrojom draslíka, ktorý hrá kľúčovú úlohu pre správne fungovanie srdcovo-cievneho systému.

Reďkovka v kuchyni

Koreň reďkovky sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom ako ostatné druhy koreňovej zeleniny. Najčastejšie sa konzumuje surová, môžeme ju ale aj tepelne upravovať – variť, dusiť, piecť. Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- polievok,
- nátierok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.