Energia kcal
20 kcal
Energia kJ
82 kJ
Bielkoviny
0.6 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0 g
Vláknina
2.2 g
Reďkovka je koreň reďkovky siatej (Raphanus sativus). Je typická guľovitým až valcovitým tvarom koreňa, farba je najčastejšie červená alebo biela. Pôvodne pochádza z Ázie.
Reďkovka obsahuje horčičné oleje, ktoré jej dávajú typickú štipľavú a ostrú chuť. Ich obsah v koreni sa výrazne líši, je závislý od podmienok pestovania. Tieto látky stimulujú tvorbu tráviacich enzýmov a zlepšujú tak kvalitu trávenia. Majú navyše antibakteriálne účinky. Podobne ako väčšina ostatných druhov zeleniny je aj reďkovka významným zdrojom draslíka, ktorý hrá kľúčovú úlohu pre správne fungovanie srdcovo-cievneho systému.
Koreň reďkovky sa v kuchyni používa rovnakým spôsobom ako ostatné druhy koreňovej zeleniny. Najčastejšie sa konzumuje surová, môžeme ju ale aj tepelne upravovať – variť, dusiť, piecť. Používa sa ako súčasť:
- zeleninových obloh,
- šalátov,
- polievok,
- nátierok.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>