Kurzy ATAC

Quinoa naklíčená

Kategória: Obilniny bezlepkové / Naklíčené

Quinoa naklíčená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

73 kcal

Energia kJ

305 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

8.4 g

Tuky

0.8 g

Vláknina

11 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (8.4 g) Tuky (0.8 g) Vláknina (11 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.5 %) Sacharidy (48.3 %) Tuky (9.9 %) Vláknina (30.3 %)

Jedná sa o naklíčené zrná Merlíka čilský nazývaný tiež quinoa (Chenopodium quinoa)

Naklíčená quinoa a zdravie

Naklíčená quinoa je – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Naklíčená quinoa je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, draslíka, horčíka a fosforu, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Je prirodzene bezlepková, je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Naklíčené semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Naklíčená quinoa v kuchyni

Príprava naklíčených zŕn quinoi je jednoduchá - semená necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-6 dní naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné semienka raz až dvakrát denne prepláchnuť. V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.