Kurzy ATAC

Quinoa červená

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Quinoa červená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

422 kcal

Energia kJ

1763 kJ

Bielkoviny

12.1 g

Sacharidy

66.1 g

Tuky

7.6 g

Vláknina

13 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (12.1 g) Sacharidy (66.1 g) Tuky (7.6 g) Vláknina (13 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12 %) Sacharidy (65.6 %) Tuky (16.2 %) Vláknina (6.2 %)

Merlík čilský nazývaný tiež quinoa (Chenopodium quinoa) je kultúrna plodina pôvodne pochádzajúca z Južnej Ameriky. Na konzumáciu sa používajú semená, ktoré majú rôznu farbu (čiernu, fialovú, červenú, hnedú, žltú). Tá je spôsobená živicovým povlakom s obsahom horčín.

Quinoa červená a zdravie

Quinoa je bohatým zdrojom bielkovín, medzi pseudoobilninami patrí medzi najvýznamnejšie. Je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu.
Semená quinoi sú pomerne významným zdrojom draslíka, vápnika a horčíka - tieto prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Quinoa červená v kuchyni

Quinoa sa používa ako príloha. Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- kaša,
- cereálie,
- sušienky.

Quinou je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.