Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná
Energia kcal
384 kcal
Energia kJ
1607 kJ
Bielkoviny
14.8 g
Sacharidy
58.5 g
Tuky
5.5 g
Vláknina
14 g
Merlík čilský nazývaný tiež quinoa (Chenopodium quinoa) je kultúrna plodina pôvodne pochádzajúca z Južnej Ameriky. Na konzumáciu sa používajú semená, ktoré majú rôznu farbu (čiernu, fialovú, červenú, hnedú, žltú). Tá je spôsobená živicovým povlakom s obsahom horčín.
Quinoa je bohatým zdrojom bielkovín, medzi pseudoobilninami patrí medzi najvýznamnejšie. Je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Semená quinoi sú pomerne významným zdrojom draslíka, vápnika a horčíka - tieto prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Quinoa sa používa ako príloha. Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- kaša,
- cereálie,
- sušienky.
Quinou je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>