Kurzy ATAC

Quinoa

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Quinoa

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

384 kcal

Energia kJ

1607 kJ

Bielkoviny

14.8 g

Sacharidy

58.5 g

Tuky

5.5 g

Vláknina

14 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (14.8 g) Sacharidy (58.5 g) Tuky (5.5 g) Vláknina (14 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.1 %) Sacharidy (63.7 %) Tuky (12.9 %) Vláknina (7.3 %)

Merlík čilský nazývaný tiež quinoa (Chenopodium quinoa) je kultúrna plodina pôvodne pochádzajúca z Južnej Ameriky. Na konzumáciu sa používajú semená, ktoré majú rôznu farbu (čiernu, fialovú, červenú, hnedú, žltú). Tá je spôsobená živicovým povlakom s obsahom horčín.

Quinoa a zdravie

Quinoa je bohatým zdrojom bielkovín, medzi pseudoobilninami patrí medzi najvýznamnejšie. Je bezlepková, je teda vhodná pre bezlepkovú diétu. Semená quinoi sú pomerne významným zdrojom draslíka, vápnika a horčíka - tieto prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému a nervovej sústavy. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Quinoa v kuchyni

Quinoa sa používa ako príloha. Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- kaša,
- cereálie,
- sušienky.

Quinou je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.