Kurzy ATAC

Psyllium

Kategória: Doplnky stravy / Vláknina

Psyllium

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

173 kcal

Energia kJ

722 kJ

Bielkoviny

3 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

80 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (3 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (80 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.3 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (92.7 %)

Psyllium je označenie pre rozpustnú vlákninu, ktorá sa získava čistením obalov semien skorocelu vajcovitého (Plantago ovata), pôvodne pochádzajúce z Indie.

Psyllium a zdravie

Psyllium je tvorené rozpustnou vlákninou. Má priamy vplyv na peristaltiku čriev, podporuje priechod tráveniny tráviacim traktom, používa sa pri stavoch zápchy i hnačiek. Z dôvodu zväčšenia objemu pokrmu má táto vláknina schopnosť navodiť pocit rýchleho zasýtenia. Obsahuje minimum energie, býva preto súčasťou diétnych režimov. Psyllium má nízku hodnotu glykemického indexu. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Psyllium v ​​kuchyni

Bežne sa používa:
- ako súčasť koktailov,
- pri výrobe domáceho pečiva,
- na obohatenie kaší,
- na zahustenie polievok a omáčok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.