Kurzy ATAC

Pšeno

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Pšeno

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

395 kcal

Energia kJ

1649 kJ

Bielkoviny

11 g

Sacharidy

73 g

Tuky

3 g

Vláknina

8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (11 g) Sacharidy (73 g) Tuky (3 g) Vláknina (8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.7 %) Sacharidy (77.4 %) Tuky (6.9 %) Vláknina (4.1 %)

Jáhly sú potravinou, ktorá vzniká lúpaním bezlepkovej obilniny prosa (Panicum).  Je známych cez 300 druhov prosa, ktoré sú rozšírené od tropického až po mierne pásmo, globálne najrozšírenejšie je proso siate (Panicum miliaceum).

Jáhly a zdravie

Jáhly sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Sú bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používajú na odvodnenie) a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Jáhly v kuchyni

Obsahujú horčiny, ktoré spôsobujú horkotrpkú chuť tejto potraviny. Pri ich príprave v kuchyni je vhodné ich najskôr opakovane prepláchnuť a spariť horúcou vodou. Jáhly sú univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha (najčastejšie ako náhrada ryže).
Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- vločky,
- kaša.
Jáhly je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.