Kategória: Obilniny lepkové / Zrná
Energia kcal
408 kcal
Energia kJ
1704 kJ
Bielkoviny
12 g
Sacharidy
78 g
Tuky
1 g
Vláknina
11 g
Bulgur je názov pre naklíčenú, usušenú, nahrubo rozomletú a predvarenú pšenicu (Triticum). Bulgur má svoj pôvod v Stredomorí, na Strednom východe, v Turecku a v Indii. Dnes je obľúbeným a tradičným pokrmom prevažne na Blízkom východe. Má príjemnú obilnú vôňu a mierne orieškovú chuť.
Pšeničný bulgur je zdrojom lepku, nie je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosťou či alergiou na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Je dobrým zdrojom vlákniny, v tomto smere má u zdravých jedincov pozitívny vplyv na črevný trakt.
Bulgur má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Bulgur je už predvarený, jeho použitie v kuchyni je teda jednoduché a časovo nenáročné. Môže sa povariť, ale stačí ho zaliať horúcou vodou a pod pokrievkou nechať napučať. Bulgur je známy vďaka svojmu uplatneniu v libanonskom šaláte tabbouleh či v jedlách ako pilaf alebo falafel. V iných kuchyniach sa používa ako:
- príloha,
- do fašírok,
- do polievok,
- ako základ rizota či šalátov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>