Kurzy ATAC

Pšenica naklíčená

Kategória: Obilniny lepkové / Naklíčené

Pšenica naklíčená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

180 kcal

Energia kJ

753 kJ

Bielkoviny

6 g

Sacharidy

32.5 g

Tuky

1 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6 g) Sacharidy (32.5 g) Tuky (1 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (13.9 %) Sacharidy (75.5 %) Tuky (5 %) Vláknina (5.6 %)

Jedná sa o naklíčené zrná pšenice (Triticum) - obilniny, ktorú radíme k najdôležitejším plodinám mierneho pásu. Pšenica sa pestuje po celom svete a je šľachtená po tisícročia. Najpoužívanejšími druhmi sú tvrdá pšenica (Triticum durum) a pšenica špalda (Triticum spelta).

Naklíčená pšenica a zdravie

Naklíčená pšenica je – rovnako ako ostatné naklíčené potraviny – bohatým zdrojom mikroživín – vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov.
Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Naklíčený pšenica je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, draslíka, horčíka a fosforu, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu. Obsahuje malé množstvo lepku, nie je preto vhodná pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Naklíčené semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.

Naklíčená pšenica v kuchyni

Príprava naklíčených zŕn pšenice je jednoduchá - semená necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-6 dní naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné semienka raz až dvakrát denne prepláchnuť.
V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.