Kurzy ATAC

Pšenica

Kategória: Obilniny lepkové / Zrná

Pšenica

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

357 kcal

Energia kJ

1493 kJ

Bielkoviny

18 g

Sacharidy

57 g

Tuky

1.9 g

Vláknina

13 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (18 g) Sacharidy (57 g) Tuky (1.9 g) Vláknina (13 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (21.1 %) Sacharidy (66.8 %) Tuky (4.8 %) Vláknina (7.3 %)

Pšenica (Triticum) je obilnina, ktorú radíme k najdôležitejším plodinám mierneho pásu. Ide o jednu z najstarších kultúrnych plodín, pochádzajúcu z juhozápadnej Ázie. Pšenica sa pestuje po celom svete a je šľachtená po tisícročia. Najpoužívanejšími druhmi sú tvrdá pšenica (Triticum durum) a pšenica špalda (Triticum spelta).

Pšenica a zdravie

Všetky druhy pšenice patria do lepkových obilnín, nie sú teda vhodné na bezlepkovú diétu. Lepok z pšenice je považovaný za najagresívnejší zo všetkých lepkových obilnín. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.

Pšenica v kuchyni

Zrná pšenice sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu vločiek,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu cestovín, kaší, mlieka,
- na výrobu sladu,
- Závarka do polievok v podobe krúp.
Je vhodná pre naklíčovanie, čím sa zvýši jeho nutričná hodnota - klíčky sú výborným spestrením polievok, šalátov alebo nátierok.
Celé zrná obsahujú vyšší podiel nerozpustných foriem vlákniny, pri ich spracovaní v kuchyni je potrebné ich dôkladne variť (minimálne 25 minút). Výhodnejšia je príprava v tlakovom hrnci, kde takto pripravené zrná sú ľahšie stráviteľné.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.