Kategória: Obilniny lepkové / Zrná
Energia kcal
357 kcal
Energia kJ
1493 kJ
Bielkoviny
18 g
Sacharidy
57 g
Tuky
1.9 g
Vláknina
13 g
Pšenica (Triticum) je obilnina, ktorú radíme k najdôležitejším plodinám mierneho pásu. Ide o jednu z najstarších kultúrnych plodín, pochádzajúcu z juhozápadnej Ázie. Pšenica sa pestuje po celom svete a je šľachtená po tisícročia. Najpoužívanejšími druhmi sú tvrdá pšenica (Triticum durum) a pšenica špalda (Triticum spelta).
Všetky druhy pšenice patria do lepkových obilnín, nie sú teda vhodné na bezlepkovú diétu. Lepok z pšenice je považovaný za najagresívnejší zo všetkých lepkových obilnín. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.
Zrná pšenice sa najčastejšie používajú:
- ako príloha,
- na výrobu vločiek,
- na výrobu múky,
- na prípravu pečiva,
- na výrobu cestovín, kaší, mlieka,
- na výrobu sladu,
- Závarka do polievok v podobe krúp.
Je vhodná pre naklíčovanie, čím sa zvýši jeho nutričná hodnota - klíčky sú výborným spestrením polievok, šalátov alebo nátierok.
Celé zrná obsahujú vyšší podiel nerozpustných foriem vlákniny, pri ich spracovaní v kuchyni je potrebné ich dôkladne variť (minimálne 25 minút). Výhodnejšia je príprava v tlakovom hrnci, kde takto pripravené zrná sú ľahšie stráviteľné.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>