Kurzy ATAC

Proso

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Proso

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

390 kcal

Energia kJ

1631 kJ

Bielkoviny

10.2 g

Sacharidy

71 g

Tuky

3.6 g

Vláknina

9 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (10.2 g) Sacharidy (71 g) Tuky (3.6 g) Vláknina (9 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.9 %) Sacharidy (76.1 %) Tuky (8.3 %) Vláknina (4.6 %)

Proso (Panicum) je kultúrna bezlepková obilnina, je známe vysoko cez 300 druhov prosa, ktoré sú rozšírené od tropického až po mierne pásmo. Globálne najrozšírenejšia je proso siate. V strave človeka sa používajú lúpané zrná, ktoré sa označujú "pšeno".

Proso a zdravie

Proso je bezlepkové, je teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používajú na odvodnenie) a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Proso v kuchyni

Obsahujú horčiny, ktoré spôsobujú horkotrpkú chuť tejto potraviny. Pri jeho príprave v kuchyni je vhodné ho najskôr opakovane prepláchnuť a spariť horúcou vodou. Lúpané zrná prosa - pšeno - sú univerzálnou obilovinou. Zrná sa používajú ako príloha (najčastejšie ako náhrada ryže).
Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- vločky,
- kaša.
Proso je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok
,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.