Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná
Energia kcal
390 kcal
Energia kJ
1631 kJ
Bielkoviny
10.2 g
Sacharidy
71 g
Tuky
3.6 g
Vláknina
9 g
Proso (Panicum) je kultúrna bezlepková obilnina, je známe vysoko cez 300 druhov prosa, ktoré sú rozšírené od tropického až po mierne pásmo. Globálne najrozšírenejšia je proso siate. V strave človeka sa používajú lúpané zrná, ktoré sa označujú "pšeno".
Proso je bezlepkové, je teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Je bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používajú na odvodnenie) a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Obsahujú horčiny, ktoré spôsobujú horkotrpkú chuť tejto potraviny. Pri jeho príprave v kuchyni je vhodné ho najskôr opakovane prepláchnuť a spariť horúcou vodou. Lúpané zrná prosa - pšeno - sú univerzálnou obilovinou. Zrná sa používajú ako príloha (najčastejšie ako náhrada ryže).
Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- vločky,
- kaša.
Proso je možné pridávať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>