Kurzy ATAC

Pomelo kandizované

Kategória: Ovocie / Kandované

Pomelo kandizované

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

319 kcal

Energia kJ

1334 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

75 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

0.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (75 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (0.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (1 %) Sacharidy (98.4 %) Tuky (0.3 %) Vláknina (0.3 %)

Pomelo (syn. šedok) je citrusový plod stromu pomelo (Citrus maxima). Jedná sa o najväčšie citrusové ovocie s veľmi silnou šupkou žltej farby, s priemernou veľkosťou okolo 15 - 25 cm. Farba dužiny je väčšinou žltá, chutí sladkokyslo. Pôvodne pochádza z juhovýchodnej Ázie. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizované pomelo a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach.
Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie potravín navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizované pomelo v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.