Kurzy ATAC

Pomelo čerstvé

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Pomelo čerstvé

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

42 kcal

Energia kJ

175 kJ

Bielkoviny

0.8 g

Sacharidy

8.5 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

1 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.8 g) Sacharidy (8.5 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (1 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8 %) Sacharidy (85.1 %) Tuky (2.2 %) Vláknina (4.8 %)

Pomelo (syn. šedok) je citrusový plod stromu pomelo (Citrus maxima). Jedná sa o najväčšie citrusové ovocie s veľmi silnou šupkou žltej farby, s priemernou veľkosťou okolo 15 - 25 cm. Farba dužiny je väčšinou žltá, chutí sladkokyslo. Pôvodne pochádza z juhovýchodnej Ázie.

Pomelo a zdravie

Pomelo je bohatým zdrojom draslíka, súčasne obsahuje absolútne minimum sodíka. Má preto vplyv na činnosť srdca a ciev a lymfatického systému. Plody sú tiež bohatým zdrojom antioxidantov, najčastejšie sa uvádza vitamín C.
Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Plody obsahujú pomerne vysoké koncentrácie furanokumarínov (rovnako ako grapefruit), ktoré si rastliny vyrábajú ako súčasť svojho obranného systému. Tieto látky majú schopnosť znižovať účinky niektorých liekov (statínov, analgetík a i.).

Pomelo v kuchyni

Pomelo sa bežne konzumuje surové alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Pomelo je možné lisovať do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.