Kurzy ATAC

Pomarančová kôra kandizovaná

Kategória: Ovocie / Kandované

Pomarančová kôra kandizovaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

353 kcal

Energia kJ

1476 kJ

Bielkoviny

2 g

Sacharidy

80 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2 g) Sacharidy (80 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (2.4 %) Sacharidy (94.8 %) Tuky (0.5 %) Vláknina (2.3 %)

Jedná sa o kôru špeciálnej odrody citrónov (citroníku limonového), ktorá sa pestuje predovšetkým na použitie kôry. Má intenzívnejšiu arómu ako klasický citrón. Dnes sa pestuje v tropických oblastiach, predovšetkým v JAR, ale aj v Španielsku a Taliansku. Často sa s ňou stretneme v čínskej kuchyni. Kandizovanie je konzervačná úprava, pri ktorej sa ovocie varí a nechá dlhšiu dobu namáčať v cukornatom roztoku. Obsah cukru v potravine sa potom pohybuje okolo 70 %.

Kandizovaná pomarančová kôra a zdravie

Kandizované potraviny majú v porovnaní s čerstvými zdrojmi podstatne vyššiu hodnotu glykemického indexu aj nálože. Vďaka tomuto faktu by sa mali jeho konzumácii vyhýbať predovšetkým jedinci:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
- v redukčných diétach
.Z dôvodu vysokého obsahu cukrov rastie aj celková hodnota obsahu energie. Kandizovanie navyše výrazne znižuje nutričnú hodnotu. Konzumácia takýchto potravín by teda nemala byť súčasťou zdravého stravovania.

Kandizovaná pomarančová kôra v kuchyni

Kandizované ovocie sa najčastejšie používa pri výrobe cukroviniek, je možné ho konzumovať aj samostatne.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.