Energia kcal
56 kcal
Energia kJ
233 kJ
Bielkoviny
0.9 g
Sacharidy
11 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
2 g
Pomaranč je plod pomarančovníka pravého (Citrus sinensis). Jedná sa o stromy, výnimočne kríky, ktorých plody majú horkotrpkú oranžovú šupku, dosahujú veľkosť od 5 do 12 centimetrov. Farba dužiny sa pohybuje od žltej cez oranžovú až po svetlo fialovú. Pôvodne pochádza zo subtropických oblastí Číny a Vietnamu.
Pomaranče sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Sú tiež bohatým zdrojom antioxidantov, najčastejšie sa uvádza vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Pomaranče sa bežne konzumujú surové alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Pomaranč sa používa aj na sušenie alebo sa lisuje do džúsov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>