Kurzy ATAC

Pomaranč čerstvý

Kategória: Ovocie / Čerstvé

Pomaranč čerstvý

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

56 kcal

Energia kJ

233 kJ

Bielkoviny

0.9 g

Sacharidy

11 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

2 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0.9 g) Sacharidy (11 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (2 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (6.8 %) Sacharidy (82.8 %) Tuky (3.2 %) Vláknina (7.2 %)

Pomaranč je plod pomarančovníka pravého (Citrus sinensis). Jedná sa o stromy, výnimočne kríky, ktorých plody majú horkotrpkú oranžovú šupku, dosahujú veľkosť od 5 do 12 centimetrov. Farba dužiny sa pohybuje od žltej cez oranžovú až po svetlo fialovú. Pôvodne pochádza zo subtropických oblastí Číny a Vietnamu.

Pomaranč a zdravie

Pomaranče sú bohatým zdrojom draslíka, majú preto vplyv na činnosť srdca a ciev. Sú tiež bohatým zdrojom antioxidantov, najčastejšie sa uvádza vitamín C. Hodnota glykemického indexu je nízka. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Pomaranč v kuchyni

Pomaranče sa bežne konzumujú surové alebo v rôznych formách tepelných úprav, najčastejšie ako:
- kompót,
- surovina na výrobu marmelád a džemov,
- súčasť dezertov,
- surovina na výrobu zmrzlín,
- súčasť kaší a ovocných šalátov.
Pomaranč sa používa aj na sušenie alebo sa lisuje do džúsov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.