Kurzy ATAC

Polenta

Kategória: Obilniny bezlepkové / Kaša

Polenta

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

367 kcal

Energia kJ

1534 kJ

Bielkoviny

7.5 g

Sacharidy

75 g

Tuky

1.3 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7.5 g) Sacharidy (75 g) Tuky (1.3 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (8.6 %) Sacharidy (85.5 %) Tuky (3.2 %) Vláknina (2.7 %)

Polenta je kukuričná kaša. V Taliansku je celonárodným pokrmom, obľúbená je na Balkáne, v Rumunsku či Moldavsku. Najčastejšie je k dostaniu v instantnej (predvarenej) podobe, a to v predajniach zdravej výživy, v špecializovaných obchodoch a na internete je v predaji aj obyčajná, nepredvarená.

Polenta a zdravie

Polenta má pomerne vysoký glykemický index. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Polenta je veľmi dobre stráviteľná. Podobne ako ostatné obilniny je aj polenta významným zdrojom draslíka – má teda vplyv na fungovanie srdcovo-cievneho systému.

Polenta v kuchyni

Používa sa ako:
- samostatné jedlo,
- príloha,
- základ placiek,
- na výrobu knedlí.
Základný recept na polentu je rýchly a jednoduchý - zmiešajte cca 250 g kukuričnej múky, 1 l vody a soľ, varte približne 20 minút. Pokiaľ použijete instantnú polentu, stačí 5 minút. Pokiaľ chcete jemnejšiu a krémovitú polentu, namiesto vody použite mlieko. Ak potrebujete získať hlbšiu a intenzívnejšiu chuť, nahraďte vodu a mlieko vývarom. Ako príloha polenta nahradí zemiaky aj ryžu, ako samostatné jedlo sa podáva najčastejšie s rôznymi druhmi syrov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.