Kategória: Obilniny bezlepkové / Kaša
Energia kcal
367 kcal
Energia kJ
1534 kJ
Bielkoviny
7.5 g
Sacharidy
75 g
Tuky
1.3 g
Vláknina
5 g
Polenta je kukuričná kaša. V Taliansku je celonárodným pokrmom, obľúbená je na Balkáne, v Rumunsku či Moldavsku. Najčastejšie je k dostaniu v instantnej (predvarenej) podobe, a to v predajniach zdravej výživy, v špecializovaných obchodoch a na internete je v predaji aj obyčajná, nepredvarená.
Polenta má pomerne vysoký glykemický index. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Polenta je veľmi dobre stráviteľná. Podobne ako ostatné obilniny je aj polenta významným zdrojom draslíka – má teda vplyv na fungovanie srdcovo-cievneho systému.
Používa sa ako:
- samostatné jedlo,
- príloha,
- základ placiek,
- na výrobu knedlí.
Základný recept na polentu je rýchly a jednoduchý - zmiešajte cca 250 g kukuričnej múky, 1 l vody a soľ, varte približne 20 minút. Pokiaľ použijete instantnú polentu, stačí 5 minút. Pokiaľ chcete jemnejšiu a krémovitú polentu, namiesto vody použite mlieko. Ak potrebujete získať hlbšiu a intenzívnejšiu chuť, nahraďte vodu a mlieko vývarom. Ako príloha polenta nahradí zemiaky aj ryžu, ako samostatné jedlo sa podáva najčastejšie s rôznymi druhmi syrov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.