Kurzy ATAC

Pohánkový bulgur

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Pohánkový bulgur

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

403 kcal

Energia kJ

1685 kJ

Bielkoviny

11 g

Sacharidy

76 g

Tuky

2.1 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (11 g) Sacharidy (76 g) Tuky (2.1 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.4 %) Sacharidy (78.9 %) Tuky (4.7 %) Vláknina (5 %)

Pohánkový bulgur je označenie pre naklíčené, usušené, nahrubo rozomleté a predvarené zrná pohánky (Fagopyrum). Bulgur má svoj pôvod v Stredomorí, na Strednom východe, v Turecku av Indii. Dnes je obľúbeným a tradičným pokrmom prevažne na Blízkom východe. Má príjemnú obilnú vôňu a mierne orieškovú chuť.

Pohánkový bulgur a zdravie

Pohánkový bulgur je bezlepkový, je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosťou či alergiou na lepok. Je dobrým zdrojom vlákniny, v tomto smere má u zdravých jedincov pozitívny vplyv na črevný trakt. Bulgur má nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Pohánkový bulgur v kuchyni

Bulgur je už predvarený, jeho použitie v kuchyni je teda jednoduché a časovo nenáročné. Môže sa povariť, ale stačí ho zaliať horúcou vodou a pod pokrievkou nechať napučať. Bulgur je známy vďaka svojmu uplatneniu v libanonskom šaláte tabbouleh či v jedlách ako pilaf alebo falafel. V iných kuchyniach sa používa ako:
- príloha,
- do fašírok,
- do polievok,
- ako základ rizota či šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.