Kurzy ATAC

Pohánka nelúpaná

Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná

Pohánka nelúpaná

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

411 kcal

Energia kJ

1718 kJ

Bielkoviny

11 g

Sacharidy

75 g

Tuky

2.1 g

Vláknina

16 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (11 g) Sacharidy (75 g) Tuky (2.1 g) Vláknina (16 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (11.2 %) Sacharidy (76.4 %) Tuky (4.6 %) Vláknina (7.8 %)

Pohánka (Fagopyrum) je bezlepková pseudoobilnina, ktorá zahŕňa približne 15 druhov. V tuzemsku sa pohánka pestuje už celé stáročia, svoj domov má ale pomerne ďaleko – pochádza z juhovýchodnej Číny, odkiaľ jej zrná do Európy priniesli saracénski a tatárski nájazdníci niekedy okolo roku 1300. Odtiaľ aj jej názov – ide o rastlinu, ktorá k nám bola zavlečená pohany. Napriek tomu, že je pohánka príbuzná s rebarborou a šťaveľom, je pre svoje múčnaté zrná radená ako pseudoobilovina k obilninám. V súčasnej dobe je pohánka najrozšírenejšia v Rusku, Indii, Číne, Japonsku, Poľsku, Francúzsku alebo Kanade. Komerčne sa najviac pestuje pohánka siata.

Pohánka nelúpaná a zdravie

Zrná pohánky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Je veľmi bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používajú na odvodnenie) a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Pohánka je významným zdrojom rutínu - táto látka má schopnosť zvyšovať pevnosť a pružnosť krvných kapilár a ciev. Používa sa ako prevencia pred vznikom kŕčových žíl alebo hemoroidov.
Nelúpané zrná majú veľmi nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.

Pohánka nelúpaná v kuchyni

Pohánka je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha.
Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- vločky,
- kaša.
Pohánku je možné pripravovať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.