Kurzy ATAC

Pohánka naklíčená

Kategória: Obilniny bezlepkové / Naklíčené

Pohánka naklíčená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

170 kcal

Energia kJ

711 kJ

Bielkoviny

6 g

Sacharidy

27.8 g

Tuky

1.4 g

Vláknina

8 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (6 g) Sacharidy (27.8 g) Tuky (1.4 g) Vláknina (8 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (14.8 %) Sacharidy (68.4 %) Tuky (7.4 %) Vláknina (9.4 %)

Jedná sa o naklíčené zrná pohánky (Fagopyrum).

Naklíčená pohánka a zdravie

Naklíčená pohánka je - rovnako ako ostatné naklíčené potraviny - bohatým zdrojom mikroživín - vitamínov, minerálnych látok, antioxidantov. Proces naklíčenia vedľa navyšovania nutričnej hodnoty potraviny, súčasne znižuje podiel antinutričných látok. Pred tepelnou prípravou naklíčených potravín sa tak väčšinou neuprednostňuje ich namáčanie. Naklíčená pohánka je tiež bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny, draslíka, horčíka a fosforu, nutrične ich preto môžeme považovať za atraktívnu potravinu.
Je prirodzene bezlepková, je preto vhodný pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Je teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania.
Naklíčené semená majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnuté diabetom,
- v redukčných diétach.

Naklíčená pohánka v kuchyni

Príprava naklíčených zŕn pohánky je jednoduchá - semená necháme 8-10 hodín namočené vo vode, potom vodu zlejeme, zrná prepláchneme a necháme 3-6 dní naklíčiť v nakličovacej miske. Počas naklíčenia je vhodné semienka raz až dvakrát denne prepláchnuť. V kuchyni má pestré využitie:
- do polievok,
- súčasť šalátov,
- na výrobu nátierok,
- súčasť smoothie,
- na lisovanie štiav,
- ako hlavný chod.
Patrí medzi potraviny hojne používané vo vegetariánskej kuchyni.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.