Kategória: Obilniny bezlepkové / Zrná
Energia kcal
409 kcal
Energia kJ
1710 kJ
Bielkoviny
12.5 g
Sacharidy
75 g
Tuky
2.1 g
Vláknina
12 g
Pohánka (Fagopyrum) je bezlepková pseudoobilnina, ktorá zahŕňa približne 15 druhov. V tuzemsku sa pohánka pestuje už celé stáročia, svoj domov má ale pomerne ďaleko – pochádza z juhovýchodnej Číny, odkiaľ jej zrná do Európy priniesli saracénski a tatárski nájazdníci niekedy okolo roku 1300. Odtiaľ aj jej názov – ide o rastlinu, ktorá k nám bola zavlečená pohany. Napriek tomu, že je pohánka príbuzná s rebarborou a šťaveľom, je pre svoje múčnaté zrná radená ako pseudoobilovina k obilninám. V súčasnej dobe je pohánka najrozšírenejšia v Rusku, Indii, Číne, Japonsku, Poľsku, Francúzsku alebo Kanade. Komerčne sa najviac pestuje pohánka siata.
Zrná pohánky sú bezlepkové, sú teda vhodné pre bezlepkovú diétu. Je veľmi bohatým zdrojom draslíka (u niektorých diét sa preto používajú na odvodnenie) a horčíka - oba prvky majú zásadný vplyv na správne fungovanie srdcovo-cievneho systému. Pohánka je významným zdrojom rutínu - táto látka má schopnosť zvyšovať pevnosť a pružnosť krvných kapilár a ciev. Používa sa ako prevencia pred vznikom kŕčových žíl alebo hemoroidov.
Lúpané zrná majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Pohánka je univerzálnou obilovinou, zrná sa používajú ako príloha. Zo zŕn sa ďalej vyrába:
- múka,
- vločky,
- kaša.
Pohánku je možné pripravovať do sladkých aj slaných pokrmov:
- polievok,
- šalátov,
- nátierok,
- müsli zmesí.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>