Kategória: Orechy a semená / Orechy
Energia kcal
647 kcal
Energia kJ
2705 kJ
Bielkoviny
19.5 g
Sacharidy
25 g
Tuky
49.5 g
Vláknina
7.5 g
Pistácie sú plody Rečíka pistáciového (Pistacia vera). Tento ker až nízky strom pochádza zo strednej Ázie a Blízkeho východu. Jeho plody sú trsy menších guličiek s dužinatou šupkou, vo vnútri sa nachádza pecka so zeleným semenom (pistácia). Súčasnými najväčšími producentmi sú USA, Irán a Turecko.
Pistácie sú bohatým zdrojom nenasýtených tukov a draslíka – tieto látky majú pozitívny vplyv na znižovanie rizika vzniku srdcových ochorení. Zastupujú aj vyšší podiel horčíka, ktorý znižuje svalové napätie. Z minerálnych látok je zaujímavý obsah železa, ktoré je dôležité predovšetkým pre športovcov, tehotné ženy a jedincov trpiacich chudokrvnosťou. Orechy obsahujú vyšší podiel fytosterolov, ktoré pomáhajú redukovať množstvo nebezpečného cholesterolu (LDL) v krvi. Pistácie majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Orechy sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať. Obsah soli výrazne zvyšuje množstvo sodíka v potravine, jeho prebytok môže mať vplyv na krvný tlak a funkciu obličiek.
Pistácie sa bežne používajú surové aj pražené. Vždy záleží na ich použití, najčastejšie do:
- dezertov,
- zeleninových aj ovocných šalátov,
- krémov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>