Kurzy ATAC

Pistácie

Kategória: Orechy a semená / Orechy

Pistácie

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

647 kcal

Energia kJ

2705 kJ

Bielkoviny

19.5 g

Sacharidy

25 g

Tuky

49.5 g

Vláknina

7.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (19.5 g) Sacharidy (25 g) Tuky (49.5 g) Vláknina (7.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (12.6 %) Sacharidy (16.2 %) Tuky (68.9 %) Vláknina (2.3 %)

Pistácie sú plody Rečíka pistáciového (Pistacia vera). Tento ker až nízky strom pochádza zo strednej Ázie a Blízkeho východu. Jeho plody sú trsy menších guličiek s dužinatou šupkou, vo vnútri sa nachádza pecka so zeleným semenom (pistácia). Súčasnými najväčšími producentmi sú USA, Irán a Turecko.

Pistácie a zdravie

Pistácie sú bohatým zdrojom nenasýtených tukov a draslíka – tieto látky majú pozitívny vplyv na znižovanie rizika vzniku srdcových ochorení. Zastupujú aj vyšší podiel horčíka, ktorý znižuje svalové napätie. Z minerálnych látok je zaujímavý obsah železa, ktoré je dôležité predovšetkým pre športovcov, tehotné ženy a jedincov trpiacich chudokrvnosťou. Orechy obsahujú vyšší podiel fytosterolov, ktoré pomáhajú redukovať množstvo nebezpečného cholesterolu (LDL) v krvi. Pistácie majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Orechy sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať.

Pistácie v kuchyni

Pistácie sa bežne používajú surové aj pražené, veľmi často solené. Vždy záleží na ich použití, najčastejšie do:
- dezertov,
- zeleninových aj ovocných šalátov,
- krémov,
- zmrzlín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.