Kategória: Orechy a semená / Orechy
Energia kcal
647 kcal
Energia kJ
2705 kJ
Bielkoviny
19.5 g
Sacharidy
25 g
Tuky
49.5 g
Vláknina
7.5 g
Pistácie sú plody Rečíka pistáciového (Pistacia vera). Tento ker až nízky strom pochádza zo strednej Ázie a Blízkeho východu. Jeho plody sú trsy menších guličiek s dužinatou šupkou, vo vnútri sa nachádza pecka so zeleným semenom (pistácia). Súčasnými najväčšími producentmi sú USA, Irán a Turecko.
Pistácie sú bohatým zdrojom nenasýtených tukov a draslíka – tieto látky majú pozitívny vplyv na znižovanie rizika vzniku srdcových ochorení. Zastupujú aj vyšší podiel horčíka, ktorý znižuje svalové napätie. Z minerálnych látok je zaujímavý obsah železa, ktoré je dôležité predovšetkým pre športovcov, tehotné ženy a jedincov trpiacich chudokrvnosťou. Orechy obsahujú vyšší podiel fytosterolov, ktoré pomáhajú redukovať množstvo nebezpečného cholesterolu (LDL) v krvi. Pistácie majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Orechy sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať.
Pistácie sa bežne používajú surové aj pražené, veľmi často solené. Vždy záleží na ich použití, najčastejšie do:
- dezertov,
- zeleninových aj ovocných šalátov,
- krémov,
- zmrzlín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>