Kurzy ATAC

Píniové orechy solené

Kategória: Orechy a semená / Orechy

Píniové orechy solené

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

618 kcal

Energia kJ

2586 kJ

Bielkoviny

24 g

Sacharidy

14 g

Tuky

50 g

Vláknina

4.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (24 g) Sacharidy (14 g) Tuky (50 g) Vláknina (4.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (16.2 %) Sacharidy (9.5 %) Tuky (72.8 %) Vláknina (1.5 %)

Nejedná sa o orechy, ale semená získavané z šišiek borovice pínie (Pinus pinea). Tento ihličnatý strom je najviac rozšírený v oblastiach Stredozemného mora a Blízkeho východu.

Píniové orechy solené a zdravie

Píniové orechy sú bohatým zdrojom nenasýtených tukov a draslíka - tieto látky majú pozitívny vplyv na znižovanie rizika vzniku srdcových ochorení. Zastupujú aj vyšší podiel horčíka, ktorý znižuje svalové napätie. Orechy majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Pínie sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať. Obsah soli výrazne zvyšuje množstvo sodíka v potravine, jeho prebytok môže mať vplyv na krvný tlak a funkciu obličiek.

Píniové orechy solené v kuchyni

Píniové oriešky sú delikatesou predovšetkým talianskej kuchyne, kde sa používajú pri výrobe pesta. Ďalej sa využívajú na prípravu:
- dezertov,
- plniek,
- šalátov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.