Kurzy ATAC

Petržlen vňať sušená

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Petržlen vňať sušená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

285 kcal

Energia kJ

1189 kJ

Bielkoviny

16 g

Sacharidy

40 g

Tuky

2 g

Vláknina

16 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (16 g) Sacharidy (40 g) Tuky (2 g) Vláknina (16 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (23.5 %) Sacharidy (58.9 %) Tuky (6.3 %) Vláknina (11.3 %)

Petržlen listová (Petroselinum crispum vulgare) je hojne rozšírenou zeleninou v miernom zemepisnom pásme, pôvodne pochádza z východného Stredozemia.

Petržlen vňať sušená a zdravie

Listy petržlenu obsahujú silice, ktoré pôsobia diureticky (močopudne), oi mierne znižujú krvný tlak a zvyšujú sekréciu tráviacich enzýmov.
Petržlen je aj zdrojom karoténov, predovšetkým beta-karoténu, pýši sa tak aj antioxidačnými účinkami. Zastupuje vyšší podiel draslíka a vápnika, ktoré rozhodujú o správnom fungovaní srdcovo-cievneho systému.

Petržlen vňať sušená v kuchyni

Sušená vňať sa používa ako korenie:
- do šalátov,
- do polievok,
- do vývarov,
- ako súčasť príloh,
- do nátierok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.