Energia kcal
72 kcal
Energia kJ
298 kJ
Bielkoviny
4 g
Sacharidy
10 g
Tuky
0.5 g
Vláknina
4 g
Petržlen listová (Petroselinum crispum vulgare) je hojne rozšírenou zeleninou v miernom zemepisnom pásme, pôvodne pochádza z východného Stredozemia.
Listy petržlenu obsahujú silice, ktoré pôsobia diureticky (močopudne), oi mierne znižujú krvný tlak a zvyšujú sekréciu tráviacich enzýmov. Petržlen je aj zdrojom karoténov, predovšetkým beta-karoténu, pýši sa tak aj antioxidačnými účinkami. Zastupuje vyšší podiel draslíka a vápnika, ktoré rozhodujú o správnom fungovaní srdcovo-cievneho systému.
Čerstvá aj sušená vňať sa používa ako korenie. Bežne sa používa:
- do šalátov,
- do polievok,
- do vývarov,
- ako súčasť príloh,
- do nátierok.
Je možné ju dusiť, variť, piecť či jesť surovú.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>