Kurzy ATAC

Petržlen vňať čerstvá

Kategória: Zelenina / Listová

Petržlen vňať čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

72 kcal

Energia kJ

298 kJ

Bielkoviny

4 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (4 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (23.5 %) Sacharidy (58.9 %) Tuky (6.3 %) Vláknina (11.3 %)

Petržlen listová (Petroselinum crispum vulgare) je hojne rozšírenou zeleninou v miernom zemepisnom pásme, pôvodne pochádza z východného Stredozemia.

Petržlen listová a zdravie

Listy petržlenu obsahujú silice, ktoré pôsobia diureticky (močopudne), oi mierne znižujú krvný tlak a zvyšujú sekréciu tráviacich enzýmov. Petržlen je aj zdrojom karoténov, predovšetkým beta-karoténu, pýši sa tak aj antioxidačnými účinkami. Zastupuje vyšší podiel draslíka a vápnika, ktoré rozhodujú o správnom fungovaní srdcovo-cievneho systému.

Petržlen listová v kuchyni

Čerstvá aj sušená vňať sa používa ako korenie. Bežne sa používa:
- do šalátov,
- do polievok,
- do vývarov,
- ako súčasť príloh,
- do nátierok.
Je možné ju dusiť, variť, piecť či jesť surovú.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.