Kurzy ATAC

Petržlen koreňová sušená

Kategória: Korenie a ochucovadlá / Korenie

Petržlen koreňová sušená

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

144 kcal

Energia kJ

602 kJ

Bielkoviny

7 g

Sacharidy

20 g

Tuky

1.2 g

Vláknina

10 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (7 g) Sacharidy (20 g) Tuky (1.2 g) Vláknina (10 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (20.4 %) Sacharidy (58.2 %) Tuky (7.5 %) Vláknina (13.9 %)

Petržlen koreňová (Petroselinum crispum) je hojne rozšírenou koreňovou zeleninou v miernom zemepisnom pásme, pôvodne pochádza z východného Stredozemia.

Petržlen koreňová sušená a zdravie

Koreň petržlenu obsahuje silice, ktoré pôsobia diureticky (močopudne), oi mierne znižujú krvný tlak a zvyšujú sekréciu tráviacich enzýmov. Petržlen je aj zdrojom karoténov, predovšetkým beta-karoténu, pýši sa tak aj antioxidačnými účinkami. Zastupuje vyšší podiel draslíka, ktorý rozhoduje o správnom fungovaní srdcovo-cievneho systému.

Petržlen koreňová sušená v kuchyni

V rade európskych kuchýň je považovaná za jednu zo základných druhov koreňovej zeleniny. Bežne sa používa:
- do šalátov,
- do polievok,
- ako súčasť príloh,
- do nátierok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.