Kurzy ATAC

Petržlen koreňová čerstvá

Kategória: Zelenina / Koreňová

Petržlen koreňová čerstvá

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

57 kcal

Energia kJ

238 kJ

Bielkoviny

2.6 g

Sacharidy

8 g

Tuky

0.5 g

Vláknina

4 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (2.6 g) Sacharidy (8 g) Tuky (0.5 g) Vláknina (4 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (19.1 %) Sacharidy (58.9 %) Tuky (7.9 %) Vláknina (14.1 %)

Petržlen koreňová (Petroselinum crispum) je hojne rozšírenou koreňovou zeleninou v miernom zemepisnom pásme, pôvodne pochádza z východného Stredozemia.

Petržlen koreňová a zdravie

Koreň petržlenu obsahuje silice, ktoré pôsobia diureticky (močopudne), o. i. mierne znižujú krvný tlak a zvyšujú sekréciu tráviacich enzýmov. Petržlen je aj zdrojom karoténov, predovšetkým beta-karoténu, pýši sa tak aj antioxidačnými účinkami. Zastupuje vyšší podiel draslíka, ktorý rozhoduje o správnom fungovaní srdcovo-cievneho systému.

Petržlen koreňová v kuchyni

V rade európskych kuchýň je považovaná za jednu zo základných druhov koreňovej zeleniny. Má všestranné využitie, spracovať možno aj čerstvú vňať, ktorá dodá príjemne korenistú chuť zeleninovým aj mäsovým vývarom. Petržlen je vhodnejšie konzumovať tepelne upravenú, v tejto podobe je ľahšie stráviteľná. Bežne sa používa:
- do šalátov,
- do polievok,
- ako súčasť príloh,
- do nátierok.
Je možné ju dusiť, variť, piecť či jesť surovú.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.