Kurzy ATAC

Penne jačmenné

Kategória: Obilniny lepkové / Cestoviny

Penne jačmenné

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

363 kcal

Energia kJ

1518 kJ

Bielkoviny

9 g

Sacharidy

72 g

Tuky

2 g

Vláknina

3 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (9 g) Sacharidy (72 g) Tuky (2 g) Vláknina (3 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (10.4 %) Sacharidy (83 %) Tuky (5 %) Vláknina (1.7 %)

Produkt vyrobený z jačnej (Hordeum) múky.

Jačmenné penne a zdravie

Cestoviny obsahujú lepok, nie sú preto vhodné pre jedincov s akoukoľvek formou neznášanlivosti či alergií na lepok. Nie sú teda súčasťou bezlepkového spôsobu stravovania. Hodnota glykemického indexu je stredná, konzumácia ich vyššieho množstva ale z dôvodu glykemickej nálože výrazne zdvíha hladinu krvného cukru. S touto informáciou by mali správne nakladať predovšetkým ľudia:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutí diabetom,
​-
v priebehu redukčných diét.

Jačmenné penne v kuchyni

Cestoviny sú vhodné ako príloha či ako spestrenie polievok. Väčšinou sa z dôvodu menšieho podielu vlákniny uvaria rýchlejšie ako cestoviny vyrobené z celozrnnej múky.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.