Kurzy ATAC

Pekan

Kategória: Orechy a semená / Orechy

Pekan

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

753 kcal

Energia kJ

3147 kJ

Bielkoviny

9 g

Sacharidy

13.5 g

Tuky

71 g

Vláknina

9.5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (9 g) Sacharidy (13.5 g) Tuky (71 g) Vláknina (9.5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (5 %) Sacharidy (7.5 %) Tuky (85 %) Vláknina (2.5 %)

Pekan je semeno plodu Orechovca pekanového (Carya illinoinensis), listnatého stromu pochádzajúceho zo Severnej Ameriky.

Pekan a zdravie

Pekany sú bohatým zdrojom nenasýtených tukov a draslíka - tieto látky majú pozitívny vplyv na znižovanie rizika vzniku srdcových ochorení. Orechy majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Pekany sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať.

Pekan v kuchyni

Pekany sa v kuchyni najčastejšie používajú čerstvé pri príprave:
- múčnikov,
- kaší,
- zmrzlín,
- šalátov.

Občas sa pridávajú do cesta pri pečení chleba.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.