Kategória: Orechy a semená / Orechy
Energia kcal
753 kcal
Energia kJ
3147 kJ
Bielkoviny
9 g
Sacharidy
13.5 g
Tuky
71 g
Vláknina
9.5 g
Pekan je semeno plodu Orechovca pekanového (Carya illinoinensis), listnatého stromu pochádzajúceho zo Severnej Ameriky.
Pekany sú bohatým zdrojom nenasýtených tukov a draslíka - tieto látky majú pozitívny vplyv na znižovanie rizika vzniku srdcových ochorení. Orechy majú nízku hodnotu glykemického indexu. Je to dôležitá informácia predovšetkým pre ľudí:
- s inzulínovou rezistenciou,
- postihnutých diabetom,
- v redukčných diétach.
Pekany sú tiež bohatým zdrojom fytátov. Tieto antinutričné látky komplikujú vstrebávanie niektorých minerálov, je preto vhodné ich pred konzumáciou tepelne upravovať.
Pekany sa v kuchyni najčastejšie používajú čerstvé pri príprave:
- múčnikov,
- kaší,
- zmrzlín,
- šalátov.
Občas sa pridávajú do cesta pri pečení chleba.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>