Kurzy ATAC

Paštrnák kvasený

Kategória: Zelenina / Kvasená

Paštrnák kvasený

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

88 kcal

Energia kJ

365 kJ

Bielkoviny

1.6 g

Sacharidy

16 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

5 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (1.6 g) Sacharidy (16 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (5 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (7.7 %) Sacharidy (76.7 %) Tuky (4.1 %) Vláknina (11.5 %)

Pastinák siaty (Pastinaca sativa) je koreňová zelenina hojne pestovaná v miernom zemepisnom pásme. Pochádza z Blízkeho východu a Strednej Ázie. Tvarom je podobný koreňa petržlenu. Proces kvasenia zeleniny prebieha v uzavretých nádobách bez prístupu vzduchu, väčšinou trvá niekoľko dní až týždňov. Zeleninu je potrebné nastrúhať či nakrájať, presoliť, v prípade potreby pridať vybrané korenie (najčastejšie sa používa rasca a cesnak) a nechať zrieť.

Kvasený pastinák a zdravie

Baktérie spôsobujúce proces kvasenia enzymaticky štiepia vlákninu, zelenina je tak ľahšie stráviteľná. Súčasne sa zvyšuje obsah niektorých látok (vitamínov). Kvasená zelenina obsahuje vyšší podiel soli, jej dlhodobý prebytok môže negatívne ovplyvniť zdravie (vysoký krvný tlak, zaťaženie lymfatického systému, nepomer medzi sodíkom a draslíkom). Konzumácia fermentovaných potravín podporuje aktivitu črevnej mikroflóry, má tak zásadný vplyv na kvalitu všetkých metabolických pochodov, je preto výhodné ich konzumovať pravidelne. Príliš vysoké množstvo kvasenej zeleniny môže spôsobiť problémy s nadúvaním a plynatosťou, vypláca sa ju tak zaraďovať do jedálnička v menších porciách.

Kvasený pastinák v kuchyni

Kvasený pastinák je možné konzumovať čerstvý aj tepelne upravený. Tepelná úprava síce zničí niektoré biologicky aktívne látky, na stranu druhú sa ale potravina stane ľahšie stráviteľnou. Kvasená zelenina je bežnou súčasťou:
- zeleninových obloh,
- zeleninových šalátov,
- dusených zmesí,
- polievok.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.